13-15 mai 2025 - Ljubljana a gazduit cel de-al treilea schimb de experienta in cadrul proiectului CLEAR CITIES


În perioada 13-15 mai 2025, ADR BI prin Departamentul Dezvoltare și Asistență Programe a participat la cel de-al treilea schimb de experiență al proiectului CLEAR CITIES, organizat în Ljubljana, Slovenia. Alături de echipa ADR BI au fost prezenți și 2 stakeholderi din regiunea București-Ilfov, Irina Breniuc (Asociația pentru Consum Sustenabil) și Corina Ungureanu (Primăria Sectorului 6).

Prima zi a început cu o vizită la Centrul Regional de Gestionare a Deșeurilor RCERO Ljubljana, cel mai mare proiect de mediu din Slovenia și una dintre cele mai moderne facilități de tratare a deșeurilor din Europa. RCERO procesează anual aproximativ 170.000 de tone de deșeuri din regiunea centrală a Sloveniei, aplicând cele mai avansate tehnologii pentru reciclare și valorificare energetică.

De asemenea, delegația a avut oportunitatea de a învăța despre inițiativele inovatoare din cadrul Misiunii '100 Climate-Neutral and Smart Cities', unde au fost prezentate acțiuni pentru economia circulară și transformarea verde a orașului. Proiectul include măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, creșterea eficienței energetice și integrarea tehnologiilor inteligente în infrastructura urbană. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Rog Creative Centre, un hub de sustenabilitate și inovație, unde au fost susținute prezentări privind tehnologiile moderne de sortare robotică a deșeurilor și soluțiile de reutilizare a lemnului, metalului și a textilelor. Centrul găzduiește, de asemenea, Sustainability LABs, unde se dezvoltă soluții creative pentru economia circulară și gestionarea eficientă a resurselor.

În cea de-a doua zi a evenimentului, grupul a fost găzduit la sediile Voka-Snaga, PAPLAB și Koto. Voka-Snaga este cea mai mare companie de utilități publice din Slovenia, care gestionează alimentarea cu apă potabilă, tratarea apelor uzate și colectarea deșeurilor pentru 400.000 de locuitori. PAPLAB, un spin-off al Voka-Snaga, este un proiect inovator în cadrul căruia sunt produse articole de papetărie prin prelucarea unor specii de plante invazive, demonstrând un exemplu perfect de economie circulară. La Koto, o companie specializată în tratarea avansată a deșeurilor, participanții au descoperit tehnologii moderne pentru reciclare și recuperare de resurse. Koto aplică principiile economiei circulare în procesele sale, utilizând tehnologii de ultimă generație pentru a transforma deșeurile organice și industriale în energie și materiale refolosibile.

În cea de-a treia zi a schimbului de experiență CLEAR CITIES din Ljubljana, participanții au descoperit proiecte inovatoare pentru economia circulară și reducerea amprentei de carbon:

  • Aquafil, lider mondial în producția de fibre textile sustenabile, care transformă deșeurile de nylon post-consum și pre-consum în fibre noi (ECONYL), pregătite pentru a fi utilizate în industria textilă și cea a modei.
  • Library of Things, proiect unic în Ljubljana, a fost inaugurat în 2015 și este un spațiu în care membrii comunității pot împrumuta diverse obiecte – de la unelte și echipamente sportive, până la electrocasnice și jucării.

---

Despre proiect

CLEAR CITIES (Promoting Carbon-Less Urban Waste management policies for sustainable, safe, and resilient cities), finanţat prin Programul Interreg Europe (obiectiv de politică 2 „O Europă mai verde”, obiectiv specific „Economie circulară”) este un proiect dezvoltat în parteneriat de către 7 parteneri din 7 ţări ale Uniunii Europene, cu scopul de a îmbunătăți politicile referitoare la decarbonizarea managementului deșeurilor urbane şi dezvoltarea unor măsuri inovatoare în domeniu, contribuind astfel la diminuarea gazelor cu efect de seră (GES) din orașe și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Valoarea totală a proiectului este de 1.789.465 euro, din care valoarea bugetului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov este de 224.680 euro (179.744 euro finanţare FEDR şi 44.936 euro contribuţia proprie din surse publice).

 

 


Galerie foto

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro