Prezentarea regiunii


București - Ilfov este una dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, compusă din municipiul București și județul Ilfov. Are o populație de 2.121.794 de locuitori (iulie 2018) și o suprafață de 1.804 km². Reţeaua de localităţi a Regiunii Bucureşti-Ilfov e constituită din 9 oraşe, 32 comune şi 91 sate. Dintre cele 9 oraşe, doar unul singur are rang de municipiu (Bucureşti).

Regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din România, cu un PIB pe cap de locuitor (exprimat în puterea de cumpărare standard) de 40.400 Euro, reprezentând 139% din media europeană (UE28), depăşind astfel regiunile incluzând alte capitale europene precum Atena (92%), Madrid (125%), Berlin (118%) sau Budapesta (102%) (cf. Eurostat 2018, pe baza datelor din 2016).

Economia Regiunii este dominată în cea mai mare parte de funcţiile capitalei, populaţia activă a regiunii fiind legată de unităţile care îşi desfăşoară activitatea aici.

Regiunea Bucureşti-Ilfov reprezintă cea mai mare aglomerare industrială a României, în care sunt prezente toate ramurile industriale. Comerţul, activităţile de depozitare, distribuţie, administraţie-gospodărie comunală, construcţii au avut o evoluţie rapidă, astfel încât regiunea se distanţează ca nivel de dezvoltare de celelalte regiuni, în ciuda poziţiei geografice nefavorabile.

Regiunea Bucureşti-Ilfov este responsabilă pentru 25% din totalul economiei naţionale. În Capitală îşi au sediul aproape toate marile companii din România, de la OMV Petrom la Rompetrol Downstream, Orange România, Vodafone, British American Tobacco şi Telekom Romania. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cea mai mare pondere in exportul Romaniei (21,8% in primele 8 luni din 2015).

Regiunea Bucureşti-Ilfov, prin municipiul Bucureşti, cel mai important nod de transport rutier-feroviar-aerian naţional şi internaţional al ţării, se caracterizează printr-un înalt grad de accesibilitate, fiind situată pe cele două coridoare multi-modale europene: Axa Prioritară Europeană nr. 7 (Nădlac-Constanţa) şi Axa Prioritară Europeană Giurgiu-Albiţa planificate a fi construite în perioada imediat următoare, precum şi în proximitatea Dunării (Axa Prioritară Europeană Nr. 18). Accesibilitatea aeriană şi multi-modală este asigurată de aeroportul internaţional "Henri Coandă" (Otopeni), cel mai mare aeroport internaţional din România.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro