Memorandum privind mobilitatea electrica semnat in Letonia
În Letonia, cei mai mari furnizori ai serviciilor de încărcare și de car-sharing au semnat un memorandum de cooperare în domeniul e-mobilității. Obiectivul acestuia este de a dezvolta în comun infrastructura de încărcare pentru transportul electric prin utilizarea reciprocă a datelor și informațiilor disponibile pentru dezvoltarea continuă a serviciilor în tot mai multe locații.
Potrivit membrilor participanți, noile servicii de electromobilitate joacă un rol important în dezvoltarea economică a Letoniei, dar și în reducerea emisiilor de CO2 în sectorul mobilității. Principala sursă de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor este cel rutier, contribuind cu aproximativ 90% din total. Noul acord prezintă nu numai sarcinile legate de îmbunătățirea infrastructurii ci și alte obiective, cum ar fi informarea și sensibilizarea publicului, explorarea și dezvoltarea de noi produse, analiza cererii consumatorilor și crearea unor alternative relevante. Acțiunile prevăzute în memorandum vor avea un impact pozitiv asupra extinderii utilizării mașinilor electrice, vor crește preferințele șoferilor pentru noul tip de automobile, astfel că, în anii următori, tot mai multe modele vor fi puse în circulație.
Directorul Societății de Sprijin pentru Mobilitatea cu Zero Emisii din Lituania - Arnis Bergs, expert implicat în cadrul proiectului e-MOPOLI, evaluează pozitiv memorandumul semnat, deoarece cooperarea este necesară din punct de vedere tehnic, pentru că numărul de mașini electrice este într-o continuă creștere și astfel se dezvoltă activități conexe, cum ar fi producerea de energie verde pentru încărcarea noilor autoturisme. Așadar, este important să se creeze o infrastructură în conformitate cu obiceiurile și nevoile consumatorilor.
Asemeneni provinciei Zemgale și regiunea București-Ilfov se confruntă cu problema poluării cauzate de mijloace de transport convenționale, ceea ce duce la o scădere simțitoare a calității aerului. Având în considerare faptul că un astfel de parteneriat poate fi cheia dezvoltării mobilității verzi în zonele metropolitane, putem concluziona că aplicarea acestui tip de măsuri poate fi încurajată și în regiunea noastră - pentru dezvoltarea metodelor sustenabile de mobilitate urbană și a infrastructurii necesare, sporind totodată și conștientizarea în rândul populației a acestui fenomen.
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti