Letonia va produce o trotineta electrica “off-road”


O trotinetă electrică numită „Mosphera”, destinată pieței mondiale, a fost proiectată și fabricată în Letonia. Producția a început în luna Ianuarie 2021, iar primele modele “off-road” vor ajunge la clienți în Aprilie 2021. Acestea vor fi disponibile atât pentru persoane fizice cât și companii. Ideea proiectului a fost creată în cooperare cu Liepaja Smart and Green Technology Cluster, astfel a fost conceput primul prototip pentru nevoile populației civile. Cu toate acestea, participarea anterioară la dezvoltarea unei soluții de baterii pentru un proiect militar a permis adaptarea acestui microvehicul electric la nevoile grănicerilor și polițiștilor din Uniunea Europeană și statele membre NATO, cu sprijinul Clusterului de Securitate și Apărare al Letoniei.

Sursele de inspirație pentru Mosphera au fost o bicicletă tip mountain mountain bike și o motocicletă off-road. Proiectanții au luat tot ce este mai bun de la aceste două vehicule, le-au adaptat și redimensionat pentru a crea o trotinetă cu un cadru durabil și o suspensie cu o cursă amplă, ce permite călătorii confortabile nu numai pe asfalt neted, ci și pe suprafețe inegale și off-road. De aceea, spre deosebire de trotinetele convenționale, Mosphera este disponibilă cu o gamă bogată de anvelope: stradale, off-road și chiar cu șuruburi pentru suprafețe înghețate.

   

Micro-vehiculul este de asemenea diferit de altele din această categorie prin faptul că folosește un motor electric cu transmisie pe lanț, care permite schimbarea vitezei de deplasare într-un mod fluid, cu ajutorul mai multor trepte de viteză. Cadrul, suspensia și frânele sunt produse din materiale de cea mai bună calitate. Unul dintre cele mai importante elemente ale microvehiculelor electrice este distanța care poate fi parcursă cu o singură încărcare. Bateria îi permite trotinetei Mosphera să parcurgă 100 km, dar este posibilă adaugarea unei baterii suplimentare de aceeași capacitate, astfel autonomia se dublează.

Utilitatea noilor trotinete este diversă - pot fi folosite atât pentru patrulare, cât și pentru deplasări interne în bazele militare sau aeroporturile temporare. Au un grad înalt de funcționalitate - permit conectarea unei remorci special concepute, cu o capacitate mare de încărcare, ce poate fi utilizată pentru oameni și echipamente.

Deși Mosphera a fost creată pentru nevoi militare, aceasta va fi disponibilă atât persoanelor fizice, cât și companiilor. Agricultorii din Zemgale și alte regiuni ale Letoniei au arătat deja un interes sporit pentru acest mijloc de micro-mobilitate electrică. Totodată, unitățile militare desfășurate în Zemgale își vor putea îmbunătăți mobilitatea cu soluții ecologice și moderne, care vor spori și capacitățile generale de apărare. Comparativ cu cele convenționale, performanța Mosphera este mult mai mare, având un nivel de preț corespunzător. Versiunea civilă costă 7.500 de Euro, dar este disponibilă pentru precomenzi la 5.000 de Euro.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro