Experiența finlandeză – Energie regenerabilă în agricultură


Alava este o fermă de lactate cu o tradiție îndelungată, deschisă în 1675 în orașul Kitee, Karelia de Nord, Finlanda. Utilizează multă energie electrică pentru desfășurarea activităților zilnice, totalul anual fiind de aproximativ 120.000 kWh, cea mai mare parte a acesteia fiind necesară instalației de ventilare, aparatelor de muls și instalațiilor de refrigerare a produselor.

Investiția a fost realizată în 2014, iar ferma a optat pentru un sistem fotovoltaic de 33 kW care, la acea vreme, era cel mai mare din Karelia de Nord. Panourile fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul orientat spre Sud al unei clădiri cu o poziție ideală în acest scop, deoarece este înconjurată de câmpuri deschise și nu există surse de umbră în jurul acesteia.

Sistemele fotovoltaice sunt potrivite pentru ferme datorită duratei de viață îndelungate. În plus, acestea nu provoacă emisii sau zgomot, sunt ușor de utilizat având costuri de întreținere foarte mici. Sistemele de electricitate solară pot fi utilizate la o gamă largă de aplicații la ferme cu activități în diverse domenii, pentru irigare, răcire, alimentarea instalațiilor de aer condiționat, încalzirea apei sau generarea de electricitate pentru clădirile fermei.

După cum arată acest exemplu, tehnologia este potrivită chiar și pentru fermele situate în partea de Nord a Europei, cu atât mai mult pentru ferme din alte țări ale Uniunii Europene cu potențial în acest domeniu, precum Romania. Costurile sistemelor fotovoltaice au scăzut de-a lungul timpului, ceea ce le face una dintre cele mai atractive și mai accesibile opțiuni pentru fermele care au consumuri energetice mari și optează pentru folosirea energiei verzi.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro