22 octombrie 2020 - Webinarul "Level Up for Cooperation"
În data de 22.10.2020, membrii echipei de implementare a proiectului iBUY din cadrul Departamentului Asistență Tehnică al Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov au participat la webinarul aniversar “Level Up for Cooperation”, prin care Institutul Baltic din Finlanda (BIF) a sărbătorit 25 de ani de existenţă.
Institutul - parte a Grupului local Tampere, este una dintre cele mai importante organizații pentru cooperare din regiunea Mării Baltice. Are rețele internaționale puternice și a implementat peste 100 de proiecte internaționale, în special în ceea ce privește cooperarea în domeniul inovării între orașe și regiuni. În ultimii ani, BIF a promovat regiunea Mării Baltice și cooperarea europeană în domenii precum bioeconomia și economia circulară, soluțiile urbane inteligente, întreprinderile nou-înființate și reînnoirea industrială. BIF a contribuit activ la Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice (EUSBSR) de la inițierea strategiei în Parlamentul European în 2005. Începând cu toamna anului 2018, a acționat în calitate de coordonator al domeniului de politică al inovării prin EUSBSR.
Pornind de la titlul evenimentului şi continuând cu nivelul ȋnalt al prezentărilor susţinute de către speakeri, organizatorii şi-au propus să sublinieze importanţa crescândă a cooperării internaţionale având ȋn vedere mediul actual, precum şi efectele pandemiei de COVID-19.
Astfel, Simon Anholt, considerat ȋntemeietorul conceptului de „branding naţional” şi autor al The Good Country Index - o măsură precisă a contribuției fiecărei țări pentru umanitate și pentru planetă, a vorbit despre importanţa colaborării ȋntre ţări pentru a face faţă provocărilor globale.
Alexander Stubb, directorul Școlii de guvernare transnațională din cadrul Institutului Universitar European, și fost prim-ministru, ministru al finanțelor și ministru de externe al Finlandei, a oferit participanţilor perspectiva sa cu privire la noua generaţie a Europei. Acesta a vorbit despre o abordare pro-europeană, pozitivă şi pragmatică ȋn a găsi soluţii operaţionale la provocări comune. Câteva puncte din programul său privind noua generaţie a Europei fac referire la: apărarea valorilor europene, digitalizare, o economie europeană funcţională pentru toţi, combaterea schimbărilor climatice, gestionarea fluxurilor de migraţie, o Europă mai sigură pentru cetăţeni.
Mari Panthar, directorul Fondului finlandez pentru inovare Sitra, a subliniat importanța tranziţiei către o economie circulară şi a cooperării internaționale în acest domeniu, punând accent pe protejarea naturii şi reducerea schimbărilor climatice, pe competitivitate şi bunăstarea cetăţenilor. Măsurile prezentate de aceasta privind promovarea economiei circulare la nivel internaţional au fost de un real interes.
Reprezentând orașul Tampere, Anna-Kaisa Ikonen, membră a Parlamentului finlandez și președinte al Consiliului local Tampere, a vorbit despre rolul cooperării internaționale în dezvoltarea urbană.
Pentru a afla informaţii suplimentare privind prezentările susţinute, dar şi pentru a urmări activitatea Institutului Baltic din Finlanda, puteţi accesa următorul link: http://www.baltic.org/
Urmăriţi proiectul iBUY pe pagina web dedicată: https://www.interregeurope.eu/ibuy/
ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti