100 de orase inteligente – O initiativa a Comisiei Europene


Inițiativa “The Intelligent Cities Challenge” face parte din sprijinul mai larg acordat de Uniunea Europeană în vederea atingerii obiectivelor noii strategii de creștere “European Green Deal”. Ea constituie o oportunitate unică dedicată orașelor în evoluție din Uniunea Europeană pentru a profita de avantajele erei digitale și a tehnologiilor avansate, a face față crizei pandemice și a-și revitaliza economiile, în vederea unei dezvoltări, durabile și inteligente. Orașele vor îmbunătăți calitatea vieții și vor creea un viitor mai bun pentru comunitățile lor, cetățeni și afaceri.

Avantajele participării

Orașele vor beneficia de asistență personalizată și sprijin de înaltă calitate, acces la know – how în cadrul unor rețele constituite din orașe europene și internaționale. De asemenea, vor avea acces la instrumente de consolidare a capacității de dezvoltare strategică și de adoptare a celor mai avansate soluții tehnologice.

Pe parcursul a 2 ani și jumătate (iunie 2020 – iulie 2022), participarea la acestă inițiativă va crește potențialul de dezvoltare al orașelor prin:

  • identificarea punctelor tari locale, formularea nevoilor reale și a priorităților: evaluarea performanței, definirea obiectivelor strategice și implementarea planurilor de acțiune;
  • implicarea în colaborări de lungă durată pentru proiectarea, realizarea și participarea la platformele comune de date deschise, soluții pentru orașe, investiții și achiziții;
  • schimbul de experiență și idei cu reprezentanți ai altor orașe, mentori europeni și internaționali.

Eligibilitate

Orașe beneficiare sunt entitățile publice administrative locale ce doresc să primească sprijin prin această inițiativă și care:

  • sunt responsabile cu finanțarea și/sau implementarea politicilor sau programelor de digitalizare, de dezvoltare inteligentă și durabilă
  • au peste 50.000 de locuitori
  • au un nivel mediu de maturitate și dezvoltare

Aplicanții își vor inregistra on-line interesul de participare (EOI – Expression of Interest). Înainte de transmiterea finală a EoI, se poate solicita un punct de vedere (pre-screening) echipei ICC, iar, pebaza recomandărilor, aplicaţia poate fi îmbunătățită.

Selecția va avea la bază un proces competitiv.

Orașele pot aplica individul sau în grup, în cadru unui consorțiu.

Orașele cu mai puțin de 50.000 de locuitori și care nu fac parte dintr-un consorțiu, cele care aplică, deja, pentru scheme de sustenabilitate, tehnologie digitală avansată, precum și cele care au ecositeme bine dezvoltate nu sunt eligibile.

Orașele ICC mentor, sunt cele cu un nivel mai ridicat de maturitate și dezvoltare, care doresc să își ofere sprijinul și experiența orașelor beneficiare. Orașele ce doresc poziția de mentor vor contacta direct responsabilii inițiativei ICC.

Termene

Termenul limită pentru înregistrarea interesului de participare (EoI) a fost prelungit până la data de 29/05/2020, ora 23:59.

Termenul limită pentru pre-screening este 18/05/2020.

Având în vedere actuala criză, termenele pot fi revizuite.

Pentru mai multe informații, accesați:

- helpdesk_icc@technopolis-group.com, pentru întrebări generale sau particulare;
- https://www.intelligentcitieschallenge.eu/form/contact-helpdesk, pentru cele mai frecvente întrebări;
- intelligentcitieschallenge.eu, pentru participarea la webinar-uri dedicate, descărcarea ghidului și a documentelor pentruaplicanți, precum și pentru înregistrarea aplicațiilor.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro