Guvernul si Comisia Europeană au semnat acordul de parteneriat pentru perioada 2021–2027


În Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a avut loc, în data de 5 octombrie 2022, semnarea Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de programare 2021–2027.

Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeana la data de 25 iulie 2022, a fost semnat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș.

„Acest Acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiții. Și, în fapt, acest Acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31,5 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

„Documentul strategic semnat astăzi marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale așteptată de primari, autorități locale și județene, dar și de milioane de oameni care vor ca viața lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredințate regiunilor”, a spus ministrul Marcel Boloș.

La eveniment au participat reprezentanții Comisiei Europene, Guvernului Romaniei, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Agențiilor pentru Dezvoltare Regională, autorităților publice locale, precum și reprezentanti ai partenerilor sociali și ai mass-media.

Sursă: mfe.gov.ro

Află mai multe despre Programul Regional București-Ilfov 2021-2027

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro