Finalizarea ghidurilor pentru finantarea din Fondul local si Valul renovarii - PNRR


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a elaborat și finalizat ghidurile solicitantului pentru proiectele finanțate din Fondul local și Valul renovării, componente ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), asigurând posibilitatea supracontractării cu 30%.

Ghidurile pot fi consultate aici: https://mdlpa.ro/pages/pnrr

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va aloca fonduri, din PNRR, pentru asigurarea unei infrastructuri prietenoase cu mediul pentru comunitățile locale, respectiv pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

Prin posibilitatea de supracontractare, valoarea totală a celor două fonduri va ajunge la 5,55 miliarde de euro. ”Din această sumă construim cel puțin 5.522 de locuințe pentru tineri, medici și profesori, eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, se construiesc minimum 1.091 de km de piste pentru biciclete și achiziționăm peste 1.135 de autobuze, troleibuze, tramvaie și microbuze noi, electrice sau pe hidrogen, cu stație de încărcare. La nivel național, achiziționăm cel puțin 13.200 de stații de încărcare electrică pentru autovehicule” – a precizat ministrul.

Cseke Attila a adăugat că, din aceste fonduri, vor fi reabilitate aproximativ 1.400 de blocuri, însemnând 1,3 milioane de mp, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și sigure în caz de cutremur. Totodată, clădirile instituțiilor publice vor putea fi reabilitate și eficientizate energetic și, astfel, vor fi scăzute emisiile de carbon. În total, va fi finanțată renovarea energetică a cel puțin 2.000 de instituții publice prin PNRR.

”Aici aș dori să subliniez un lucru important, care nu a fost inclus până acum în niciun astfel de program de investiții: pentru prima dată, nici proprietarii locuințelor, nici administrația locală nu trebuie să contribuie cu o cotă parte. Renovarea este finanțată integral de Ministerul Dezvoltării, din fonduri UE” – a precizat ministrul.

MDLPA va pune le dispoziție, în aprilie, platforma digitală unde fiecare localitate poate vedea suma prealocată și investițiile pe care se pot cheltui aceste sume. De pe această platformă, fiecare localitate poate selecta investiții în funcție de nevoile locale. Toate contractele de finanțare vor fi semnate până la sfârșitul acestui an, spune ministrul.

Sursa: https://mdlpa.ro/subarticles/8/pnrr

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro