Descentralizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regionala avanseaza!


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat marți, 6 iulie, o întâlnire cu Agențiile de Dezvoltare Regională și organizațiile reprezentative ale autorităților locale pentru a agrea detaliile privind descentralizarea și gestionarea Programelor Operaționale Regionale.

Pregătirea viitoarelor Programe operaționale este un proces care se desfășoară, în această perioadă în paralel cu finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat: „Continuăm procesul de regionalizare și întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluțiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu și care să răspundă rigorilor Comisiei Europene și ale Autorității de Audit. Dorim să operaționalizăm noul sistem cât mai rapid și fără riscuri ulterioare.

Fondurile europene se regionalizează primele și este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze și restul administrației”.

La reuniunea de astăzi, 6 iunie, au participat Lucian Dan Vlădescu, președintele Autorității de Audit, Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE, Adrian-Zsolt Matuz, secretar de stat MDLPA, Emil Boc, Președinte al Asociației Municipiilor din România și Primarul Municipiului Cluj Napoca; Adrian-Ioan Veștea, președinte UNCJR și Adrian Ovidiu Teban, președinte al Asociației Orașelor din România precum și directori și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională.

În ultima perioadă, reprezentanții MIPE au avut o serie de întâlniri, atât cu Comisia Europeană, cât și cu Autoritatea de Audit, pe lângă mecanismul de implementare a PNRR, și pe subiectul operaționalizării Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) ca autorități de management pentru Programele Operaționale Regionale.

Potrivit stadiului actual al organizării viitoarelor fonduri structurale 2021-2027, ar urma să existe opt Programe Operaționale Regionale, pe fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, în locul unui singur Program pentru toate, așa cum a fost din 2007 până acum.

Sursa: https://mfe.gov.ro/

 

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro