Construirea transparentei prin Pacte de integritate in Europa


Transparency International a organizat în 8-9 februarie 2022 conferința „Construirea transparenței prin Pacte de integritate în Europa”. S-au înregistrat peste 300 de participanți interesaţi de luarea deciziilor în mod deschis, implicarea cetățenilor și monitorizarea civică în protejarea fondurilor UE împotriva fraudei și corupției.

Acesta a fost unul dintre cele mai ambițioase evenimente pe care Transparency International le-a realizat în cadrul Proiectului pilot Pacte de integritate. Contribuția semnificativă a vorbitorilor la nivel înalt a demonstrat atât urgența de a aborda încrederea cetățenilor față de autoritățile și instituțiile publice, cât și rolul special al UE ca vector al bunei guvernări pe continent.

Înregistrarea sesiunilor din cele două zile sunt disponibile aici.

Materiale video exemplificative (animaţii) sunt disponibile aici.

Între 2015 și 2021, 15 organizații ale societății civile au monitorizat 52 de proceduri de contractare publică în UE. Experiențele rezultate ne ajută să înțelegem cum să integrăm sistematic acest instrument în monitorizarea contractelor finanțate de UE.

Pentru toți cei interesați să susțină, să stabilească sau să implementeze pacte de integritate, ghidul „Pactele de integritate în UE: adecvare, înființare și implementare”, este disponibil accesând linkul: http://anticorru.pt/2DH.

Suplimentar, Transparency International recomandă ghidul destinat factorilor de decizie pentru monitorizarea colaborativă a contractelor publice, disponibil la http://anticorru.pt/2DI.

 

Ce se întâmplă în continuare?

Lecțiile valoroase învățate de-a lungul proiectului vor permite instituțiilor UE, autorităților naționale de management, companiilor și organizațiilor societății civile să construiască împreună transparența și să profite de oportunitatea istorică a programului de redresare al UE. În UE, statele membre au convenit asupra unui buget fără precedent de 1,8 trilioane de euro pentru perioada 2021-2027. Implementarea pactelor de integritate a arătat că instrumentul oferă autorităților un cadru flexibil pentru a îmbunătăți rezultatele contractelor și, în cele din urmă, încrederea publicului. Înregistrați-vă pentru buletinul informativ privind pactele de integritate pentru a face parte din viitorul pactelor de integritate în și pentru Europa.

ADRBI
Str. Mihai Eminescu nr. 163, etaj 2, sector 2 Bucuresti

contacteaza-ne la
contact@adrbi.ro